Location Globe Road Conservation Area, Bethnal Green
Start on site June 2020
Completion date March 2021
Area 102 sqm

A sensitive retrofit, thermal upgrade and contemporary transformation of a former corner shop into a vibrant three bedroom home.

Homeowner, 2021

“Whittaker Parsons innovative design and creativity plus environmental sensibilities make them the ideal partners to embark on a project such as this. They’ve created a beautiful, functional and sanctuary which maintains the unique character of the property.”

Photography Jim Stephenson
Structural Engineer: Simple Works
Contractor: BCS - Building Contractor & Services Ltd.

We have completed a total overhaul of the property, creating a new entrance hall, living room, bathroom and thermally upgrading the entire historic fabric and replacing windows with double glazing, to improve the properties energy efficiency.

Photography Jim Stephenson
Structural Engineer: Simple Works
Contractor: BCS - Building Contractor & Services Ltd.

Taking a less is more approach, we took down a poor-quality inefficient extension, losing 6 sqm of floorspace, and replaced it with a courtyard garden including built-in bench and bee blocks.

In the centre of the house is a new, light-filled double-height entrance hall, lined with raw plaster, that reorientates the original staircase. Existing stair treads, risers and timber floorboards were hand-sanded and re-laid on insulation.

Photography Jim Stephenson
Structural Engineer: Simple Works
Contractor: BCS - Building Contractor & Services Ltd.

The interior material palette was informed by the property’s original features. The dark green and black is echoed in the new bathroom and kitchen which provides a contrast to the raw plaster finish on the walls.